Welke motorverzekering kunt u het best afsluiten?

Elke motor die in het verkeer wordt gebracht moet net zoals een auto en een scooter beschikken over een geldige verzekering. Als eigenaar / bestuurder van een motor is het mogelijk om een keuze te maken uit tal van verschillende soorten verzekeringen. We maken op dit vlak een onderscheid tussen de WA-verzekering, de WA+ motorverzekering en de all risk verzekering. Welk type motorverzekering u uiteindelijk gaat afsluiten zal moeten worden bepaald aan de hand van tal van verschillende factoren. Zo komt u met een motor van 20 jaar of ouder bijvoorbeeld in aanmerking voor een oldtimer motorverzekering. Welke factoren dit precies zijn en hoe u zeker kunt zijn van de scherpst geprijsde motorverzekering wordt meteen duidelijk door het raadplegen van de informatie hier op deze pagina!

Welke motorverzekering is wettelijk verplicht?

Elk voertuig dat op de openbare weg komt dient te worden verzekerd. De motorverzekering die verplicht moet worden afgesloten is de zogenaamde WA-verzekering. Het betreft hier de aansprakelijkheidsverzekering welke uitsluitend tussenkomt in de schade die wordt veroorzaakt aan derden. Bij een schadegeval zal de verzekeraar dus tussenkomen in het vergoeden van de schade aan de overige betrokken partij, maar niet aan uzelf als verzekeringnemer. De WA-verzekering is de meest beperkte motorverzekering op de markt waardoor ook de te betalen verzekeringspremie zeer voordelig uitvalt.

Wanneer u voldoende heeft aan uitsluitend de wettelijk verplichte WA-verzekering voor uw motor hoeft u niet te denken dat deze bij elke verzekeraar over dezelfde kostprijs beschikt. Dat is namelijk niet het geval. Bijzonder vaak gaan potentiële verzekeringnemers ervan uit dat wettelijk verplichte verzekeringen steeds over een vastgestelde premie beschikken. Dat is zeker niet het geval, integendeel. Ook voor de verplichte WA-motorverzekering geldt dus dat u er altijd goed aan doet om een objectieve vergelijking uit te voeren. Alleen op deze manier kunt u met absolute zekerheid rekenen op de scherpst mogelijke premie.

Kunt u nog meer schade laten dekken door uw motorverzekering?

De schade die u mogelijks aanricht ten opzichte van derden met uw motor is uiteraard niet de enige vorm van schade waar u rekening mee zult willen houden, integendeel. Het spreekt namelijk voor zich dat er aan uw motor ook bijvoorbeeld brandschade kan worden vastgesteld. Een motor die altijd buiten staat kan bovendien ook het doelwit zijn van dieven of van vandalen. Om dergelijke risico’s in te kunnen dekken werd ervoor gekozen om de beperkte cascoverzekering of de WA+ motorverzekering in het leven te roepen. Het betreft hier een verzekering die iets duurder is in vergelijking met de WA-verzekering, maar wel degelijk bepaalde schade aan uw eigen motor ook dekt. Let wel, de eigen schade die u veroorzaakt aan de motor is hiermee nog niet ingedekt. Daarvoor is een all risk motorverzekering vereist.

Wat zijn de voordelen van een all risk motorverzekering?

Buiten de WA-verzekering en de beperkte cascoverzekering is het finaal ook nog mogelijk om te kiezen voor het afsluiten van de all risk motorverzekering. Dit type verzekering bestaat uit alle dekkingen van de WA-verzekering en van de beperkte cascoverzekering, maar dan wel aangevuld met de eigen schade. Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat het afsluiten van een all risk motorverzekering in de praktijk steeds gepaard gaat met een vrij stevig kostenplaatje. Deze ligt dan ook aanzienlijk hoger in vergelijking met de beperkte cascoverzekering. Daarnaast is het zo dat er ook bij schade aan de eigen motor uiteraard rekening zal moeten worden gehouden met een bepaalde vrijstelling.

De vrijstelling die van toepassing is bij een all risk motorverzekering is in de praktijk altijd afhankelijk van verschillende factoren. Zo kan deze vrijstelling sterk afhankelijk zijn van de verzekeraar in kwestie. Ook het schadeverleden van u als motorrijder kan hier overigens een bepaalde niet onaanzienlijke invloed op uitoefenen. Wilt u er absoluut zeker van zijn dat u de motorverzekering van uw keuze kunt afsluiten tegen de scherpst mogelijke prijs? In dat geval is het altijd een aanrader om even een objectieve vergelijking uit te voeren.

Motorverzekeringen vergelijken

Voordat u overgaat tot het afsluiten van een motorverzekering is het in de praktijk altijd de moeite waard om een objectieve vergelijking uit te voeren. Zo’n vergelijking moet niet alleen aan het licht brengen welke motorverzekering u de meest voorwaarden aanbiedt, maar ook welke er kan worden afgesloten tegen de laagst mogelijke prijs. Voor het uitvoeren van een motorverzekering vergelijking heeft u nood aan de volgende zaken:

  1. Het inschrijvingsbewijs van de motor;
  2. Uw rijbewijs;
  3. Het eventuele schadeverleden van u als bestuurder;

Met behulp van bovenstaande zaken is het doorgaans perfect mogelijk om een objectieve vergelijking uit te voeren tussen de verschillende motorverzekeringen die op de markt zijn terug te vinden. Uiteindelijk zal een dergelijke vergelijking u meteen duidelijk maken wat nu voor u precies (op alle vlakken) de meest interessante motorverzekering is.

Welke motorverzekering is voor u het interessantst?

Zoals de informatie op deze pagina duidelijk heeft gemaakt is het mogelijk om verschillende soorten motorverzekeringen af te sluiten. We maken op dit vlak een onderscheid tussen de wettelijk verplichte WA-verzekering en de meer uitgebreide verzekeringen. Met name de beperkte en volledige cascoverzekering zorgen ervoor dat er aan alle wensen van verzekeringnemers tegemoet kan worden gekomen. Welke van deze verschillende verzekeringen nu precies voor u het meest interessant is, is uiteraard grotendeels afhankelijk van uw situatie. Heeft u bijvoorbeeld een nieuwe, dure motor gekocht of bent u iemand die elke dag opnieuw veelvuldig met de motor op pad gaat? In dat geval zal het voor u mogelijks het interessantst zijn om te kiezen voor een all risk motorverzekering.

Voor mensen die eerder sporadisch met hun motor rijden (bijvoorbeeld alleen wanneer het echt mooi weer is of op zondag) is het doorgaans heel wat minder interessant om te kiezen voor de dure all risk motorverzekering. Vaak is in dit geval de WA-verzekering zelfs reeds ruim voldoende. Wilt u toch graag uw motor ook laten verzekeren tegen bijvoorbeeld vandalisme of diefstal? Dan kunt u nog altijd kiezen voor het afsluiten van de beperkte cascoverzekering. In ieder geval, probeer altijd eerst voor uzelf te bepalen aan welke motorverzekering u echt nood heeft voordat u daadwerkelijk tot het afsluiten over gaat. Op deze manier voorkomt u teleurstellingen en vooral ook een veel te hoge verzekeringspremie.

Vergelijk uw motorverzekering vandaag nog op Diks.nl. Laat de klanten van DIKS Verzekeringen voor hen spreken.