Motor gestolen: wat te doen?

motorverzekering berekenen

Het is het schrikbeeld van iedere motorliefhebber. Je opent ‘s ochtends je schuurdeur en waar je kindje de vorige avond nog stond te blinken, blijkt deze nu ineens verdwenen. Of je bent ergens op bezoek geweest en bij vertrek zie je alleen nog de ketting liggen, waarmee je je motor aan de lantaarnpaal had vastgemaakt. Blinde paniek maakt zich van je meester. Jarenlang heb je ervoor gespaard en nu heeft iemand gemeend meer recht op jouw motor te hebben dan jij. Wat moet je nu doen?

Aangifte doen: heeft dat zin?

Wellicht is je eerste gedachte dat het totaal geen zin heeft om aangifte te doen van deze diefstal. De dieven zijn met je motor allang naar het buitenland, of de machine wordt uit elkaar gehaald en in onderdelen verkocht. Vaak worden ze bovendien ook omgekat, zoals dat heet, waarna een motor niet meer te herkennen is en als het ware een nieuwe identiteit krijgt. Het zal je dan ook niet verbazen dat gestolen motoren vaker niet dan wel teruggevonden worden.

Desondanks is het wel degelijk van belang om zo snel mogelijk aangifte te doen, al is het maar omdat uw motorverzekering dit verplicht stelt om aanspraak te kunnen maken op een vergoeding. Dit kan in Nederland uitsluitend telefonisch (hetgeen al aangeeft hoeveel prioriteit een dergelijk geval heeft voor de politie). De motor wordt dan geregistreerd in het Landelijk Informatiesysteem Voertuigcriminaliteit. Mocht de motor ooit teruggevonden worden, is hierdoor duidelijk dat het uw voertuig betreft.

Zelf op onderzoek uit

Het moge duidelijk zijn: zonder een beetje geluk krijg je je motor via de politie waarschijnlijk niet terug. Wil je dat er actief naar je motor gezocht wordt, dan zul je dit toch zelf moeten doen. Maar daarbij kun je natuurlijk wel je netwerk inzetten. Vraag via je social media-kanalen je vrienden uit te kijken naar je motor. Met wat geluk zijn er bedrijven in de buurt die gebruikmaken van videobewaking. Daar zou je de camerabeelden kunnen opvragen van het moment waarop je vermoedt dat de motor gestolen is. Deze beelden kun je dan mogelijk ook online delen. Wie weet herkent iemand de dader!

Voorkomen is beter dan genezen

Al met al kunnen we stellen dat de kans bijzonder klein is dat je je motor nog weer terugkrijgt wanneer deze wordt gestolen. Aan te raden is dan ook om de kans op diefstal vooral zo klein mogelijk te maken. Dit doe je door je motor op zo’n wijze vast te maken dat het dieven een hoop tijd kost om ‘m te stelen. Gebruik dus in ieder geval een schijfremslot én een goedgekeurd ART4-slot en zet de motor waar mogelijk binnen. Een laatste tip: graveer de waardevolle onderdelen, zodat ze moeilijker door te verkopen zijn.