Wat is het percentage dat slaagt bij het CBR?

Jaarlijks doen er ongelooflijk veel mensen examen bij het CBR (Centraal Bureau voor de afgifte van Rijvaardigheidsbewijzen) dat helaas niet in een keer slaagt voor zijn of haar examen. Er zijn heel veel mensen die er meer dan één keer over moeten doen. Soms is dat twee keer, soms drie keer, sommige zelfs vijf of zes keer. Indien dit het geval is komen er aparte regels aan bod. Daar gaan we het later over hebben.

Het aantal

Wat het CBR zelf naar buiten brengt is dat ongeveer 55% meteen voor de eerste keer slaagt als hij of zij een rij examen doet. Dat percentage kan natuurlijk een stuk hoger. Hier ben je echter heel erg afhankelijk van je rijschool. Als je kiest voor een goede rijschool, dan is de kans automatisch natuurlijk een stuk hoger dat je in één keer slaagt voor je rij examen. De slagingspercentages voor de rijscholen worden gewoon openlijk bekend gemaakt en kan je vinden op de website van het CBR.

Apart examen

Doe je vaker dan vijf keer over je rijexamen, dan heb je de kans om een ander praktijk examen te doen dan de eerdere examens die je gedaan hebt. Zo zijn er bijvoorbeeld mensen met faalangst en ook voor hun worden er aparte regels gemaakt. Dit werkt hetzelfde voor mensen die vaker moeten doen over hun examen. Ze mogen tijdens het examen bijvoorbeeld af en toe even stoppen en het daarna weer verder proberen.