Voorruit laten vervangen door een specialist hoeft niet de hoofdprijs te kosten

Schade aan de auto is altijd vervelend. Zeker wanneer het ervoor zorgt dat je niet meer verder kunt of mag rijden. Bij voorruitschade is het belangrijk om naar de plek en afmeting van de ruitschade te kijken, om zo te bekijken of een nieuwe voorruit kopen noodzakelijk is. De voorruit laten vervangen door een ruitspecialist is de beste optie met het oog op veiligheid en garanties wanneer de voorruit aan vervanging toe is. En dit hoeft tegenwoordig helemaal niet de hoofdprijs te kosten.

Wanneer moet de voorruit vervangen worden?

De voorruit moet vervangen worden wanneer de ruitschade niet te repareren is en wanneer het gaat om ruitschade in het zichtveld van de bestuurder. Gaat het om een ster met een diameter van 20 millimeter, dan moet de voorruit vervangen worden. Is het een vertakte scheur? Ook dan is een nieuwe voorruit onvermijdelijk wanneer je de auto wilt blijven gebruiken. Dit geldt ook wanneer een scheur in de binnenste laag een scheur in de buitenste laag kruist; ook dit wordt gezien als een vertakte scheur door de RDW. 

Waarom zijn voorruiten eigenlijk zo prijzig?

De prijs van voorruiten wordt onder andere bepaald door het productieproces. Dat is ingewikkeld. Er zijn twee verschillende ruiten die aan elkaar bevestigd worden door middel van een laagje PVB-folie. Alleen de mallen voor de voorruiten kosten al honderdduizenden euro’s en dat geld moet natuurlijk wel terugverdiend worden. Zeker omdat er drie mallen per voorruit nodig zijn, en dit dus gemiddeld zo’n één miljoen euro kost per voorruit. Daarnaast zijn er tegenwoordig steeds meer uitbreidingen die voorbereid of verwerkt moeten worden, zoals coating of voorruitverwarming. 

Zijruiten en achterruiten zijn meestal goedkoper. Deze bestaan uit een enkele laag en hebben vaak veel minder oppervlakte dan een gemiddelde voorruit. Desalniettemin worden deze in dezelfde ovens gemaakt die ook dag en nacht aan moeten blijven, waardoor ook hier de kosten flink oplopen.

Waarom kost een dealervoorruit veel meer dan een after market voorruit?

Het prijsverschil tussen een dealervoorruit en een after market voorruit kan niet verklaard worden door het productieproces, want dit is namelijk identiek bij beide voorruiten. Het prijsverschil ligt in de aanwezigheid van een merklogo. Een dealervoorruit heeft een merklogo in de ruit en dit zorgt ervoor dat deze voorruiten alleen bij de dealer verkrijgbaar zijn. Deze exclusiviteit betaal je. After market voorruiten hebben geen merklogo, waardoor de prijs vele malen lager uitvalt.

Op het merklogo na is er geen enkel verschil. Wil je de voorruit laten vervangen, dan is een after market voorruit dus de beste keuze wanneer de prijs-kwaliteitverhouding belangrijk is.

Waar kan ik de voorruit laten vervangen tegen aantrekkelijke prijzen?

Een after market voorruit kopen kan gemakkelijk via het internet. Kies je voor een aanbieder als Autoglas Concurrent, dan kun je altijd de voorruit laten vervangen op locatie. Dat betekent dat je overal in Nederland (en België) de FOCWA-gecertificeerde montagepartners kunt laten komen om de nieuwe voorruit in jouw auto te laten zetten. Dus ook gewoon op de parkeerplaats van het bedrijf waar je werkt, zodat je er helemaal geen omkijken meer naar hebt.

Het voordeel is dat je op deze manier bespaart op de voorruit vervangen kosten en toch de volledige garantie kunt verwachten. Goedkoop de voorruit vervangen en toch alle zekerheden die je niet hebt wanneer je kiest voor een tweedehands voorruit of zelf monteren, dat klinkt als een goede deal!