Dagwaarde auto Opvragen

Er zijn veel momenten te bedenken waarin het handig is om te weten wat de RDW dagwaarde van een auto is. De dagwaarde is de waarde van een voertuig op dit moment. Deze specifieke waarde is belangrijk voor onder meer het verkopen van je eigen auto, of als je er aan denkt een tweedehands auto aan te kopen. Dit getal wordt niet zomaar uit de lucht geplukt maar is afhankelijk van een serie aan factoren waaronder, het type auto, het bouwjaar, het model, en uiteraard de staat waarin het voertuig zich bevindt. Een auto met schade zal vanzelfsprekend een lagere cataloguswaarde RDW hebben dan hetzelfde model zonder schade.

RDW houdt levensloop gemotoriseerde voertuigen bij

De fundering voor de waarde auto berekenen ligt bij het Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW). Dit orgaan houdt in opdracht van de overheid keurig bij welke voertuigen zich op de Nederlandse wegen bevinden. Daarnaast is het RDW verantwoordelijk voor het bijhouden en monitoren van de levensloop van ieder voertuig. Dat begint aan het begin van het leven van elke auto, motor of ander gemotoriseerd voertuig en zal doorgaan totdat een voertuig wordt uitgeschreven. Dat gebeurt bijvoorbeeld als een auto niet meer door de APK komt en wordt afgeschreven, of als een auto naar het buitenland wordt geëxporteerd.

Database RDW toegankelijk voor iedereen

Het RDW houdt de levensloop van gemotoriseerde voertuigen bij om het wagenpark op de Nederlandse wegen zo gezond mogelijk te houden zodat er minimaal risico is op ongevallen of andere gevaren. Deze data is veelomvattend en is toegankelijk voor iedereen. Garagehouders maken onder andere gebruik van deze database om de waarde van de auto te kunnen berekenen zodat zij een vraagprijs voor hun occasions kunnen bepalen. Maar het zijn niet alleen de garagehouders die bij deze data kunnen en er handig gebruik van maken. Ook particulieren kunnen inzage krijgen in deze waardevolle informatiebron. En dat is zeer bruikbaar want er zijn tal van situaties te bedenken waarin je de dagwaarde auto RDW wilt weten .

Het kan zijn dat je er aan denkt om op enig moment een andere auto te gaan kopen en dat je de huidige auto in de verkoop wilt doen. Voordat je zomaar een prijs vraagt kan je de RDW dagwaarde opvragen. Dat kan door middel van het kenteken in te vullen. De informatie die je vervolgens inzichtelijk krijgt is voor jou zeer waardevol en kan je als basis gebruiken om de verkoopprijs van je auto te bepalen. Maar deze dagwaarde auto RDW is niet altijd de prijs die ook geldt voor jouw auto. Je moet namelijk ook nog kijken naar de werkelijke staat van je auto en of deze bijvoorbeeld nog gekeurd moet worden.

Goede indicatie wat je voor je auto kan vragen

Voordat je rond gaat kijken naar een andere auto wil je uiteraard weten hoeveel geld je zelf moet hebben om die nieuwe auto te kunnen kopen. Je hoopt natuurlijk dat je zoveel mogelijk voor je huidige wagen kan krijgen. Je kan er dan aan denken om bij de garagehouder te vragen wat die voor je bestaande auto wilt geven maar je kan ook zelf online de cataloguswaarde RDW opvragen. Dat is heel makkelijk en de informatie die je hieruit krijgt kan je goed gebruiken om verder te kijken. Met de dagwaarde RDW die uit het online dagwaarde auto berekenen komt kan je een begin maken voor het kopen van die nieuwe auto omdat je een goede indicatie hebt gekregen wat je voor je huidige auto kan vragen.

Vraagprijs versus werkelijke dagwaarde auto

Als je van plan bent een tweedehands auto te gaan kopen en je hebt een leuke wagen zien staan dan kan het verstandig zijn om zelf te ontdekken wat de RDW dagwaarde van die betreffende wagen is. De vraagprijs die de verkoper bij de auto heeft gezet kan namelijk afwijken van de werkelijke RDW dagwaarde. Door zelf de RDW dagwaarde op te vragen heb je een goed beeld wat dat betreffende merk en type zou moeten opbrengen. Als de uitkomst van de dagwaarde auto berekenen afwijkt van de vraagprijs kan je besluiten te gaan onderhandelen of om meer gedetailleerde informatie op te vragen.

Lagere vraagprijs dan RDW dagwaarde

De waarde van de auto opvragen gaat heel eenvoudig. Binnen enkele klikken heb je de gewenst informatie tot je beschikking en heb je een goede indicatie wat een wagen waard is. Het is een in feite een kenteken check waarde doen, een check voor de waarde. Je kan het gebruiken voordat je contact maakt met de verkoper van de wagen waar je een oogje op hebt maar je kan het tevens gebruiken als je al naar een auto bent gaan kijken maar niet zeker weet of de vraagprijs wel in lijn is met auto’s van hetzelfde merk en type. Als de vraagprijs lager is dan de uitkomst van de dagwaarde auto berekenen dan is het verstandig om na te vragen of er wellicht mankementen aan de auto zijn.

Hogere vraagprijs dan dagwaarde auto RDW

Als je naar een tweedehands wagen bent gaan kijken en je vind dat de prijs die de verkoper er voor wilt hebben te hoog is dan kan je voor de zekerheid de dagwaarde RDW auto opvragen. Het zou kunnen dat de verkoper er meer voor wilt hebben dan de werkelijke waarde die de auto op dat moment op de markt heeft omdat er weinig kilometers mee zijn gemaakt en de auto goed is onderhouden. Je kunt voor jezelf beslissen of je die prijs dan goed vind of dat je liever naar een andere uit gaat kijken die lager geprijsd is.