Stevige helm aanschaffen

Je kunt de eerste de beste helm aanschaffen die je tegenkomt en wegrijden op je scooter, maar bedenk dat de juiste helm het verschil kan maken bij een ongeval tussen leven en dood. Denk er bij een scooter helm aanschaffen goed over na welke helm je kiest. Je moet dan uiteraard wel vooraf weten waar je op moeten letten voordat je online een scooter helm bestelt. Dit zijn de belangrijkste aandachtspunten bij een nieuwe helm kopen:

Drie soorten helmen

Je kunt drie soorten helm aanschaffen:

Integraalhelm: Deze helm sluit helemaal af met een kinsteun. Biedt een optimale veiligheid maar opzetten en afzetten is wat lastiger.

Systeemhelm: Lijkt op een integraalhelm maar je kunt het deel bij de kin opklappen. Dat is wat comfortabeler, de bescherming is iets minder maar niet veel.

Jethelm of pilotenhelm: Het bekende bolletje met kinstrap heeft geen vast deel bij de kin. Populair bij retro scooter rijders. Minder veilig maar biedt wel goed zicht op de weg.

De juiste maat helm kiezen

Bij een helm aanschaffen moet je zeker de juiste maat kiezen. Een losse helm gaat schuiven en kan het zicht belemmeren, een strakke helm knelt de bloedsomloop af en kan niet goed ventileren. Meet dus voor je een helm bestelt vooraf de omtrek van jouw hoofd op.

Maten tabel:

XXS – 51/52cm
XS – 53/54cm
S – 55/56cm
M – 57/58cm
L – 59/60cm
XL – 61/62cm
XXL – 63/64cm
XXXL – 65/66cm
Bron: ScooterOnderdelenShop.com

Duurder is comfortabeler

Wanneer je veel kilometers maakt moet je niet op een paar tientjes bezuinigen. Kies voor een voering die je eruit kunt halen en apart kunt reinigen. Zorg dat de helm goede ventilatiekanalen heeft. Koop zeker geen tweedehands helm omdat je niet weet of deze schoon is, en of er een breuk zit in de helm.

Wel of geen helm aanschaffen bij snorfiets?

Je bent niet verplicht een helm te dragen op een snorfiets die maximaal 25 km/u rijdt, maar het mag wel. Op gevaarlijke wegen is het zeker aan te bevelen, bij regen houdt je ook je haar droog. Een jethelm met vizier is ideaal voor gebruik op een snorfiets.