De geschiedenis van de bakfiets

Bakfiets

De bakfiets is een van de meest iconische en herkenbare fietsen ter wereld. Het is een veelzijdig voertuig dat oorspronkelijk werd gebruikt voor het vervoeren van goederen, maar nu steeds vaker wordt gebruikt voor het vervoeren van kinderen en als alternatief voor de auto. Maar wat is de geschiedenis achter deze bijzondere fiets? In dit artikel duiken we in de geschiedenis van de bakfiets.

De geschiedenis van de bakfiets gaat terug tot de 19e eeuw, toen het in Europa een veelgebruikt vervoersmiddel was voor het vervoeren van goederen. De eerste bakfietsen waren vrij primitief en hadden vaak alleen een houten bak en twee wielen. Deze bakfietsen werden voornamelijk gebruikt door kruideniers, bakkers en melkboeren om hun producten te vervoeren.

In de jaren ’30 van de vorige eeuw werden bakfietsen populairder en begonnen ze meer te lijken op de bakfietsen die we nu kennen. De bakfietsen kregen een metalen frame en konden meer gewicht dragen. Ze werden ook gebruikt door postbedrijven en andere bedrijven die grote hoeveelheden goederen moesten vervoeren.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden bakfietsen steeds belangrijker, omdat benzine schaars was en auto’s steeds moeilijker te krijgen waren. Bakfietsen werden ingezet voor het vervoeren van goederen en zelfs voor het vervoeren van mensen.

Na de oorlog nam het aantal auto’s snel toe en werden bakfietsen minder populair. Toch werden ze in sommige delen van Europa nog steeds veel gebruikt, met name in steden waar auto’s minder praktisch waren.

Tegenwoordig zijn er veel verschillende soorten bakfietsen te vinden, van elektrische bakfietsen tot bakfietsen met drie of vier wielen. Zelfs gewone bakfietsen kunnen omgetoverd worden tot elektrische bakfietsen met een elektrische fiets ombouwset. De Vogue bakfiets van Fietsunie is niet alleen meer een praktisch vervoersmiddel, maar ook een stijlvol en hip vervoersmiddel geworden.