Besparen op uw BPM? Drie eenvoudige tips!

Bij het importeren van een wagen uit het buitenland is het belangrijk om rekening te houden met de BPM. De belasting van personenauto’s en motorrijwielen is een indirecte belasting die geheven wordt over alle geregistreerde personenauto’s en motoren in Nederland.

Als bestuurder ben je tegenwoordig zelf verantwoordelijk voor het correct berekenen en aangeven van deze belasting. De BPM is echter niet altijd hetzelfde bedrag voor elk voertuig. Dit betekent dat het mogelijk is om te besparen op het verschuldigde bedrag.

Wij geven u daarom graag drie belangrijke tips zodat u een mooi bedrag kan uitwinnen!

  1. Importeer geen nieuwe auto

Bij het becijferen van de BPM wordt het bruto BPM bedrag berekend voor een nieuwe auto.  Dit betekent m.a.w. dat wanneer u een tweedehandswagen importeert, u een deel van het bedrag mag afschrijven. Bij nieuwe wagens is dit uiteraard niet het geval.

Het berekenen van deze korting kan op drie mogelijke manieren: op basis van de leeftijd van de wagen, de handelswaarde van het voertuig in Nederland of aan de hand van een taxatierapport. Onder de huidige omstandigheden levert de korting op basis van de handelswaarde het meest voordelige resultaat.

Het is daarnaast belangrijk om te beseffen dat de Nederlandse belastingsdienst een specifieke definitie hanteert betreffende nieuwe wagens. Zo wordt een voertuig als ‘nieuw’ beschouwd wanneer het jonger is dan drie maanden of minder dan drieduizend kilometers heeft afgelegd.

  1. Kies het meest voordelige jaartarief

De manier waarop het BPM berekend wordt ondergaat regelmatig veranderingen. Zo verandert elk jaar ondermeer het tarief waarmee rekening wordt gehouden. Het goede nieuws hierbij is dat u het tarief mag gebruiken van elk jaar waarin uw occasion een kenteken had (bron: https://easyimport.nl/bpm-aangifte-berekenen/).

Let wel goed op: voor elk jaar gelden er andere regels. U bekijkt dus best de website van de Nederlandse belastingdienst waar u een volledig overzicht terugvindt van alle tarieven, toeslagen en kortingen voor elk jaar.

  1. Hou rekening met de CO2 emissie van uw nieuwe wagen

Sinds 1 januari 2013 wordt de BPM volledig berekend op basis van de CO2-uitstoot van het voertuig. Hoe minder fossiele brandstof er dus door de wagen verbrand wordt, des te lager de totale kost zal zijn.  Het kiezen van een milieuvriendelijke auto is dus niet enkel voordelig  voor moeder natuur!

De CO2-uitstoot van uw wagen wordt vastgesteld door de RDW tijdens de keuring van het voertuig. Vooraleer u de wagen aanschaft, is het dus best om online de geschatte emissie op te zoeken zodat u de keuring, indien nodig, kan betwisten.

Verder is het belangrijk om te weten dat bij dieselwagens een extra toeslag van 86,69 euro per gram CO2-uitstoot boven de 65 gram per kilometer gehanteerd wordt. Het invoeren van een dieselauto wordt dus sterk afgeraden.

Tot slot zijn wagens met nulemissie, d.w.z. elektrische wagens of wagens op waterstof, volledig vrijgesteld van de BPM.